Обновяват планетаруима в Димитровград с одобрени проекти за 800 хил. лева

Иво ДимовДва проекта на обща стойност около 800 хил. лева ще обновят напълно две от сградите на НАОП „Джордано Бруно” в Димитровград. Това обяви при откриването на новата учебна година за младите астрономи директорът на планетариума Димитър Кокотанеков. 

Плановете предвиждат павилионът с подвижен покрив, който е в окаяно състояние да бъде съборен, а на негово място да бъде построена напълно нова сграда с два купола.  
Единият купол ще бъде с диаметър 5 метра, а по-малкият  ще е широк 3 метра. Там ще бъдат разположени телескопите.

Иво ДимовНапълно ще бъде реновирана и третата сграда, в която към момента се помещава планетариума.

„Проектите са одобрени, чака се само отварянето на Оперативна програма „Региони в растеж” на Европейския съюз, потвърди кметът от 2011г. Иво Димов, който беше гост на откриването на обучението за кръжочниците.

Иво ДимовТой подари флашки на шестте най-усърдни любители астрономи. Заниманията в астрономическия комплекс „Джордано Бруно” в Димитровград са извънкласна учебна подготовка по астрономия. Те са безплатни за всички ученици от 1-ви до 12-и клас.

Обсерваторията е втората в България и е открита на 24-и май 1962-а година. Заема площ от над 8 декара в парк „Никола Вапцаров”.

Първият апарат на планетариума е бил изобретен и създаден от любители Димитровград. В момента той се съхранява в астрономическия комплекс като музеен експонат.

Купуването и продаването на гласове е престъпление

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button