Хасково

Издават удостоверения на хората без паспорти за изборите

ИлюстрацияЗвено „Български документи за самоличност“ при ОДМВР-Хасково ще съдейства на българските граждани, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас в изборния ден.
 
В зависимост от конкретните нормативни изисквания, на граждани, подали вече заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването й или ще бъде издадено удостоверение за изгубен, откраднат, повреден, унищожен документ за самоличност или лична карта с изтекъл срок на валидност. При невъзможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 23 октомври, по искане на гражданите, ще бъде издавано необходимото им удостоверение, с което да гласуват.
 
За да бъде издадено удостоверение е необходимо: гражданите лично да подадат искане в ОДМВР за дните от 20 до 24 октомври от 8.30 до 17.30 ч. и на 25 октомври от 8 до 18 ч. Удостоверенията, осигуряващи възможност за упражняване правото на глас в изборния ден и за произвеждания национален референдум, се издават само след подаване на заявление за издаване на лична карта и след цифрово заснемане на лицето на заявителя. В случай на подадено и регистрирано по постоянен адрес заявление за издаване на лична карта, удостоверение може да се издаде във всяко РУ и ОДМВР независимо от обявения постоянен и настоящ адрес. Документ за заявен постоянен и настоящ адрес се издават от общинската администрация.
 
При провеждане на втори тур на избори за общински съветници и за кметове ще се издават нови удостоверения от 27 октомври по аналогичния начин и време.
 
Удостоверението се издава, за да послужи само пред секционната избирателна комисия и е валидно за изборния ден – 25 октомври. При произвеждане на втори тур на избори за общински съветници и за кметове – само пред секционната избирателна комисия и е валидно за изборния ден 1 ноември.
 
В МВР работи открита денонощна линия за приемане на сигнали за нарушения или евентуални престъпления, съотносими към изборния процес.
 
От 15 октомври, със заповед на министър Румяна Бъчварова, стартира работата на открита денонощна линия в МВР. На  тел. 02/982 22 32, факс: 02/982 56 46 и e-mail: izbor@mvr.bg гражданите ще могат да съобщават за забелязани от тях нарушения или евентуални престъпления. 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button