Любопитно

90-годишна круша в частен двор кандидат за рекордьор

КрушаКруша в частен двор в Тополовград е в списъка на конкурса “Дърво с корен 2015“, организиран от Фондация “ЕкоОбщност“. Номинирани са  70 любими и забележителни дървета от цялата страна. Този месец журито на конкурса ще избере 10 финалиста, претенденти за титлата “Дърво с корен 2015“ и три  претенденти за отличието в допълнителната категория “Вековните дървета говорят“.

Крушата е растяла в двора ни през 1926 г при закупуване на имот от моите родители, разказва 76-годишният Ташо Костов. Тя е висока 7 метра, обиколката на ствола е 1.70 м. Възрастта е около 90 години. С това опровергавам мнението на някои агрономи, че крушите живеят до 45- годишна възраст, допълва стопанинът.

14-годишният Христо Колев от Димитровград показва снимка на черна топола от родния си квартал Черноконево в Димитровград. Под любимото си дърво той често се приютявал с връстници. Вероятно някой ден ще пoкажа дървото и на децата си, прогнозира младежът. Топола на брега на Марица също е привлякла вниманието на  Даниел Ненов, на  14 г., от същия квартал. Моето дърво е орех. То е на 10 години. Дядо го е засадил в деня, в който съм се родила, обяснява Десислава Делчева, също от Черноконево.

9-годишният Мартин Ненов от Димитровград пък си е харесал дъб край пътя за Хасково. Той не е най-старото дърво, но е необикновено, смята малкият любител на природата.

Второкласникът Пламен Бонев от Димитровград е изпратил снимка от Белоградчик, където гостувал на баба си. Той е фотографирал дърво, на което имало забита с пирони табела. Надявам се, че някой възрастен ще се погрижи за него и за други така ранени дървета, пише Пламен.

Дървото – победител ще представи България в международния конкурс „Европейско дърво на годината 2016” и ще получи специална грижа за подобряване на състоянието му, ако има нужда от такава.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button