Хасково

Издигнаха каменен кръст в арменската църква, посветен на геноцида

КръстКаменен кръст, посветен на 100-годишнината от арменския геноцид, е поставен до входа на църквата „Сурп Степанос“ (Свети Стефан) в Хасково.

Той е изработен от арменски камък и е пристигнал с кораб от Армения до България. Изработването му е поръчано от семейство Чилингирови (Чевигян) от Хасково. Това е изписано и върху камъка, където на български и арменски език се казва, че кръстът се издига във връзка със 100-годишнината от арменския геноцид в памет на загиналите през 1915 г. 1,5 милиона невинни жертви.

От арменската църква съобщиха за Haskovo.info, че освещаването на кръста, който е върху постамент за поднасяне на цветя, ще бъде извършено на храмовия празник – 24 декември. Подобни кръстове вече има и в други арменски църкви в страната.

Припомняме, че отбелязването на 100-годишнината от геноцида над арменците се извърши по целия свят в края на април. В него се включиха и арменците в Хасково.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button