Хасково

Искат касиране на изборите за съветници в Хасково и за кмет в Свиленград

ДелоХасковският административен съд разгледа днес две дела за касиране на местните избори в Хасково и Свиленград.

Резултатите за избор на общински съветници в Хасково оспори кандидатът за кмет и съветник от БСП Божидар Драганов. Неговата жалба е срещу Общинската избирателна комисия. Драганов поиска от съда повторно преброяване в поне 11 секции, за които е установил разминаване в копията на протоколите и оригиналите. Според него там липсват дадени преференции за него. Става въпрос за СИК 11, 25, 32, 41, 66, 67, 72, 81, 103, 126 и 152.

За съдебното заседание бяха призовани и новоизбраните общински съветници. От тях обаче се явиха само Иван Станчев, Георги Пеев, Николина Никова, Йозджан Мехмед, Шенол Вели и Еркант Раиф.

Според ОИК няма нарушения на изборния кодекс, а и всички СИК са попълнили протоколите си без спорове по действителността и броя на бюлетините и в спокойна обстановка.

Съдът отхвърли искането за повторно броене на бюлетини и ще се произнесе в срок по съществото на жалбата.

Haskovo.info припомня, че от БСП в хасковския общински съвет влязоха водачът на листата Иван Станчев и Николина Кирева, която бе под №18, какъвто бе и номерът на участие на партията в изборите. Заради преференциите за Кирева Драганов бе изместен от второто място.

Кандидатът за кмет от ГЕРБ в Свиленград Иван Андреев пък обжалва резултатите от вота там. В Свиленград досегашният кмет Георги Манолов, издигнат от инициативен комитет като независим спечели на първи тур с 53.87% или 6165 гласа, срещу 38.05% (4354) за Андреев. Адвокатите на последния поиска повторно броене на бюлетините във всички 38 секции в общината. Според тях всички протоколи имали или нанесени корекции без това да бъде посочено, или нямали посочен край на изборния ден. Защитниците дадоха и примери за агитация в изборния ден. В СИК 10 малко преди край на изборния ден присъствал Манолов. По този повод бяха разпитани и петима свидетели. Защитата на Манолов отхвърли обвинението и каза, че той има право като кмет да присъства на броене на бюлетини и е изчаквал да настъпи този момент.

Съдът отхвърли повторното броене, като ще се произнесе по жалбата в срок – очакванията са това да стане до края на седмицата.

Припомняме, че през миналата седмица повторно броене на бюлетини поискаха и от Коалиция „Да за Димитровград“. Там обжалват изборите за кмет и общински съвет в Димитровград.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

4 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
богдан
богдан
16.11.2015 16:09 16:09

Божидарчо, не се сърди за преференциите!Какво да правят избирателите ви,всички са над 80 години, простено им е!А на млади повече не разчитайте,баламите са на измиране!

123
123
16.11.2015 16:18 16:18

Не познавам Николина Кирева,но като го знам този Божидар ми се струва и да не беше тя номер 18,него пак можеше да не го огрее!Човек без ден реален трудов стаж те му приписаха и управленчески опит.Това че е син на баща си не му е дало нищо.Ха, ха, кандидат за кмет!Станчев,лошо!

dzakardo
dzakardo
16.11.2015 20:24 20:24

Едно очилато джудже с черти на сириец все се пъчи из медийното пространство .

ха
ха
17.11.2015 12:00 12:00

Ханаско,Божидар го знам от 7 годишен!БСП само губи от такива!

Back to top button