Хасково

Млади етнографи с призове в два национални конкурса

НаградиЗа пореден път децата и младежите от школата по етнография, история и народно приложно изкуство при хасковския Младежки център, с ръководител Нели Арнаудова, се наредиха сред най-добрите в два национални конкурса.

В 15-тото издание на конкурса по гражданско образование „Хората – еднакви и различни“ в съревнование със 156 участници, второ място във втора възрастова група 9-12 клас, зае десетокласникът Стефан Евтимов от ПМГ „Акад. Боян Петканчин“ с есето си „Животът като основна ценност“.

Вторият конкурс „От Коледа до Васильовден“ впечатли с много силно участие на деца и младежи от цялата страна в три раздела: етнография, изобразително изкуство и литературно творчество.

НаградиИнициативата на Националния дворец на децата се провежда всяка година и има за цел да съхрани и популяризира българските народни обичаи, да стимулира интереса на участниците към богатото наследство на народното приложно изкуство.

Три са наградите на хасковските деца в първото направление – „Етнография“.

Първо място за трите си представени сурвачки спечели Габриела Караджова – ученичка от 8 клас на ПМГ „Акад. Боян Петканчин“.

Третото място в раздел „Керамика“ бе за Мая Генева – 9 клас от ПГТ „Александър Паскалев“.

На трето място, с грамота и бронзов медал, бе класирана и Тереза Арам Чилингирян, ученичка от 11 клас на ФСГ „Атанас Буров“ в раздел „Декоративни пана и тъкани“.

Двете момичета Мая и Тереза, станаха притежателки и на две стипендии за изявени деца.

Поредицата от награди, за талантливите хасковлийчета, завърши петокласничката Десислава Панева от ОУ „Шандор Петьофи“, която спечели поощрителна награда в третия раздел, който тази година бе под надслов „Коледа е, стават чудеса“ със стихотворението си „Чудото Коледа“.

Наградите в конкурсите – грамоти, медали и книги, бяха връчени на официална церемония в Националния дворец на децата в София.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button