Хасково

Експерт: 40 на сто от младежите ни са неграмотни

Европа директно40% от младежите ни са функционално неграмотни и на практика не могат да четат и пишат правилно.

Това заяви координаторът на образователната инициатива „2030“ Златка Димитрова. Средното ниво на функционалната неграмотност по света пък е 21%. В Гърция процентът е 28, а в Полша – 11. Димитрова подчерта, че това е обвързано и с икономическото развитие на една държава.

Данните бяха изнесени в рамките на дискусия на тема „Европа на младите“ в зала „Хасково“ на общината. В нея се включиха много младежи от хасковските ГПЧЕ „Асен Златаров“, ФСГ „Атанас Буров“, СОУ „Паисий Хилендарски“ и димитровградската ПМГ „Иван Вазов“. Инициатор за „2030“ пък е евродепутатът Ева Паунова.

Европа директноДимитрова, която е родом от Димитровград обясни, че 22.3% от младите на възраст от 15 до 29 г. у нас не са активни – не работят, не се образоват и не се преквалифицират. 5% от тях са с висше образование, а половината са от малцинствата. България пък е на първо място, където степента на образованието е обвързана с мястото на раждане.

Експертът посочи, че все по-важно ще е умението да се търси информация.

На срещата с младежите бяха посочени и специалностите с безработицата, стояща срещу тях: психология – 4%, публична администрация – 4.41%, английска филология – 3.7%, информатика и компютърни технологии – 2.78%, социални дейности – 4.89%.

Експертите в Европа пък прогнозират, че 40% от професиите през 2020 г. още не съществуват днес. До 2020 г. пък 90% от професиите ще изискват дигитални умения. Изборът на специалност и университет пряко влияе върху дохода.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
18.12.2015 20:24 20:24

Точно така е! И въпросът е защо? Как е възможно да се премине през всички видове изпити от 4 до 12 клас и да си НЕГРАМОТЕН? Защо се допуска? Кой иска да е така? Не е вината в учителите, а в СИСТЕМАТА!

Истина
Истина
20.12.2015 6:34 6:34

Как въсможно? Нали сме най-най-най -Великите!

Back to top button