Хасково

Млади учени представиха модерната „Теория на струните“ в Хасково

СеминарМлади учени, започнали кариерата си от Хасково, представиха днес последните си достижения в Младежкия център.

Това стана в рамките на шестия годишен Семинар на природните науки „По стъпките на Хелиос“. Той се организира от астрономическата обсерватория при Младежкия и астрономически клуб „Хелиос“. Пред настоящите възпитаници на обсерваторията с ръководител Йоанна Кокотанекова се представиха членове на клуба. На семинара имаше и астрономи от Семинардимитровградската астрономия, където преподавател е Димитър Кокотанеков. Сред ректорите бяха и техните дъщеря и син – Росита Кокотанекова, докторант в Институт Макс Планк, Гьотинген и Отворен университет, Англия и Георги Кокотанеков, докторант в университета на Амстердам. Росита се представи с „Мисията „New Horizons“ и малките тела в Слънчевата система“, а Георги – с „LOFAR – радио-очите на Европа“.

Едни от най-сложните и съвременни визии за вселената представиха д-р Веселин Филев, специализант в Дъблинския институт за фундаментални изследвания и Мирослав Радомиров, студент във Физически факултет на Софийския университет. Те презентираха „Теория на струните“ и „Холографски принцип“. Принципът е валиден за квантовата гравитация. Според него светът е холограма, не е триизмерен, а може да се опише в двуизмерна холограма. Теорията на струните описва това научно направление.

Пред младите астрономи се представиха още Георги Латев, докторант в Институт по астрономия към БАН с „Дискове, ветрове и струи“ и д-р Камен Козарев, изследовател в Смитсонианската обсерватория в Бостън с „Новият български слънчев радиотелескоп StARTER“.

Семинар  Семинар 
 Семинар  Семинар

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button