Хасково

Нови случаи на менингит и кучешка тения, вземат мерки срещу вируса Зика

ИлюстрацияЗа нов случай на вирусен менингит в Хасковска област, регистриран през миналата седмица съобщават от Националния център по обществено здраве и анализи.

Новозаболелите за периода в страната пък са общо трима.

В последната седмица на януари в региона има и нов пациент с кучешка тения при 4 за България. Един е и случаят на остра вяла парализа при деца до 15-годишна възраст при 8 за страната.

Болните със стомашно-чревни разстройства са 15, тези със скарлатина са 6, а пипналите варицела – 46.

Във връзка със ситуацията, предизвикана от разпространението на вируса Зика в Южна Америка, миналата седмица здравният министър Петър Москов изиска доклад от главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, съобщават от министерството.

Набелязани са редица превантивни мерки чрез РЗИ в страната. Сред тях са олганизиране на срещи с джипитата и готовност за активно доказване на случаи, особено при лица с клиника и епидемиологична анамнеза за престои в засегнатите страни. Да се изготви писмо-указание до Сдружението на общините в България за нуждата от навременно провеждане на обществените поръчки за организиране на дезинсекция на тяхната територия, като се работи под контрола на специалисти-биолози от РЗИ и НЦЗПБ. Такова писмо се изпраща регулярно от минстерството в периода февруари – март.

Тази година следва да е с насоченост към ефективни дезинсекционни и деразакаризационни мерки. Укрепване капацитета на системата за Трансфузионна хематология за диагностика на дарената кръв с NAT тест – nucleic-amplification test, което ще има ефект не само за Зика вируса, но и намаляване на риска от трансмисия на причинителите на Западно Нилската треска, треска Чикунгуня и др.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button