Хасково

Девет ромки се престрашиха и потърсиха спасение от домашното насилие

СеминарДевет жени от ромския етнос в Хасково са се престрашили и са потърсили помощ от домашното насилие. Случаите са от началото на годината и жените са се обърнали за съдействие към фондацията „Х&Д Джендър перспективи“, съобщи за Haskovo.info управителят й Антония Филева.

СеминарТя уточни, че сред трудностите при работата с ромския етнос е неговата капсулираност, а жените много рядко споделят за проблемите си. От фондацията обаче се опитват да променят това, като в проект с ромска организация организират поредица от инициативи, с които се опитват да запознаят момичетата и жените с техните права. Сред проблемите са още и тези, че те не познават законодателството или не знаят добре български.

Създаването на групи за самопомощ в ромските общности в Хасково, Димитровград, Симеоновоград и Свиленград вече дава резултат и са факт първите жени, които се обръщат за съдействие към фондацията.

Днес Хасково бе домакин на семинар по проект „Има много начини да се справим с насилието“, а темата „Специфика на домашното насилие“ с водещи Антония Филева, Геновева Тишева, председател на Алианса за защита срещу домашно насилие, Диана Видева от Алианс за защита от насилие, както и Митко Доков от областния ромски съюз в Бургас. Сред гостите бяха представители на общини, полицията, съда и Социалните.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button