Хасково

Казанджиите направиха сдружение, плашат с национален протест

СрещаКазанджиите заплашиха с организирането на национален протест ако парламентът не върне стария режим на закона.

Това бе обявено на среща в Хасково, водена от съпредседателите на новоучреденото Национално сдружение „Българска домашна ракия“ Андон Андонов и Стоил Атанасов. На срещата присъстваха стотина казанджии от Хасковска област, които бяха запознати със свършеното от сдружението досега.

СрещаHaskovo.info припомня, че в края на миналата година се проведоха два протеста на казанджиите в региона. Те скочиха срещу ограничението ракия да се вари само 6 месеца в годината и казаните над 500 литра да се лицензират като данъчни складове. Според тях решението на парламента е лобистко и е в полза на големите винзаводи.

Според тях ментетата по заведенията са зърнен спирт с есенция, който не може да бъде произведен от ракиен казан. Те посочиха, че последните смъртни случаи от алкохолно отравяне не са с домашна ракия, а с метанол, който няма нищо общо с ракиените казани.

Сега от сдружението се надяват да бъде върнат старият режим на закона, като такова искане вече е внесено в Народното събрание от Патриотичния фронт и Реформаторския блок. Омбудсманът Мая Манолова също атакува закона в съда. От сдружението са провели среща с премиера Бойко Борисов и очакват втора такава.

Ако в крайна сметка държавата не се съобрази с исканията на казанджиите те заплашват да изкарат хиляди на протест в София.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
23.02.2016 15:30 15:30

А дали ще изливат ракия по площада в знак на протест???

Back to top button