Хасково

Обвиниха двама трафиканти, пренесли хероин за 2.1 млн. лева

ИлюстрацияХасковската окръжна прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу българския гражданин Реджеп Мурад и Мехмет Сафранти, холандски гражданин от турски произход, за трафик на 29,8 кг. хероин, за над 2,1 млн. лева, от Турция през България за Холандия, съобщават от държавното обвинение.

53-годишният Реджеп Мурад и 39-годишният Мехмет Сафранти са предаден на съд за това, че в съучастие, първия като извършител и втория като помагач, са пренесли през границата на страната хероина.

Мурад живял на квартира и работил в холандския град Бреда до декември 2013 г. По време на престоя си там се запознал със Сафранти. В началото на август 2014 г. Сафранти се обадил на Мурад, който си бил в България, и му казал, че имал работа за него, но трябвало да пътува до Турция, за да му обясни подробно. Двамата се срещнали на 13 август 2014 г. в Истанбул. Мехмет съобщил на българина, че трябвало да пренесе от Турция до Холандия хапчета виагра или екстази срещу възнаграждение. Мурад приел. Той бил пристигнал в Истанбул с микробус „Мерцедес Вито“, който Сафранти взел за около час. През това време в автомобила в тайник били поставени пакетите с хероин. Сафранти върнал микробуса и обяснил на Мурад, че трябва да стигне за осем дни до Бреда, където щял да го потърси и да му даде 5000 евро за пренесените хапчета. Сафранти щял да пътува до там със самолет.

На 15 август 2014 г. Реджеп Мурад преминал държавната граница от Турция в България, като се установил на трасе „Входящи леки автомобили  и автобуси“ на ГКПП „Капитан Андреево“. При извършена щателна митническа проверка на микробуса под задната седалка бил открит тайник, в който били намерени 60 пакета с кафяво прахообразно вещество. След като разбрал, че пратката не е доставена, Мехмет Сафранти пристигнал в София, където на 21 август 2014 г. е бил задържан, както и Реджеп Мурад.

По делото е била назначена физико-химическа експертиза, която е установила, че откритото вещество в пакетите е хероин с общо тегло 29,826 кг. на обща стойност 2 186 640 лв.

Разпитан на досъдебното производство Реджеп Мурад се е признал за виновен и е дал обяснения. Мехмет Сафранти не се е признал за виновен. Той е с взета постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ от Окръжен съд-Хасково и се намира в затвора в София. Реджеп Мурад е под домашен арест.

Обвинението се доказва от разпити на свидетели, протоколи за оглед на местопроизшествието, от претърсвания и изземвания, веществени доказателства, експертизи, данни от използвани специални разузнавателни средства и др.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
милиционер
милиционер
23.02.2016 21:14 21:14

добре че дон анчелоти ги хваща мно е добър направо ченге не милиционерче тлъсто

Back to top button