Хасково

Хасковският музей с ново издание за Втората световна война

СборникИзлезе от печат сборникът „България във Втората световна война и следвоенна Европа“ – издание на общината и Регионалния исторически музей в Хасково и Института за исторически изследвания при БАН.
 
В него са публикувани докладите от научния форум по тази тема, проведен в Хасково по случай 70-годишнината от края на Втората световна война.
 
Годишнината е повод за осмисляне на съдбовните събития и последици от войната, като по възможност бъдат преодолени всякакви преднамерени рамки на тълкуванията и обясненията, пише във встъпителните думи акад. Георги Марков, научен ръководител на хасковския форум. Настоящият изследователски сборник е оригинален принос към огромната тема, по която ще се говори и пише не само на юбилейни годишнини, допълва известният историк. 
 
В сборника са включени разработки на учени от Софийския университет „Св. Климент Охридски“, БАН, Военната академия „Г. С. Раковски“, историческите музеи в Стара Загора, Ловеч, Пазарджик. Д-р Красимира Узунова от Хасковския музей е публикувала изследване на стопанската и административна уредба на присъединените територии на Беломорска Тракия в годините на войната. Д-р Виолета Костова представя някои аспекти от развитието на Хасково след Втората световна война до 80-те години на 20 в. от гледна точка на извършващата се индустриализация и урбанизация. Независимо от нарастването на населението още от 70-те години на миналия век ясно проличават и негативните демографски тенденции, казва авторката.
 
Научното съобщение на Живко Желязков проследява участието на 10-ти пехотен Родопски полк в заключителния етап на войната през погледа на Кирчо Бакалов, чийто бележник-дневник се съхранява в хасковския Държавен архив. То внася нов щрих в многостранната тема за войната.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button