Регион

Министерството ще проверява дали е разрушен паметник на културата в Харманли

Склад, архивКомисия ще проверява разрушения тютюнев склад в Харманли, за който общински съветници твърдят, че е паметник на културата.

Склад, архив92-годишната сграда на тютюневата промишленост бе разрушена с багер на 21 февруари, като според местни парламентаристи случаят има прилики с разрушаването на тютюневия склад „Ориента“ в Пловдив.

Преди ден от Националния институт по недвижимо културно наследство са предоставили документи на съветници, че сградата в Харманли е паметник на културата от 1977 г. Същото уверение се е получило и от Главна дирекция „Инспекторат по опазване на културното наследство“. Оттам са се ангажирали, че екипът на дирекцията, разследващ случилото се в Пловдив, ще посети до края на седмицата и Харманли, за да направи проверка.

От пресслужбата на кметството в Харманли съобщиха за Haskovo.info, че в общината няма данни опасната сграда да е в списъка с недвижими културни ценности в Харманли. Въпреки това тече проверка на предоставените документи от Националния институт по недвижимо културно наследство, като по-късно днес или най-късно в четвъртък от кметството ще имат окончателно становище.

По-късно днес от общината заявиха, че разрушената от собственика си сграда в Харманли не е паметник на културата. Въпросният частен имот не фигурира в актуалните списъци на Министерството на културата за паметници с културна стойност.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

4 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Дачев
Дачев
09.03.2016 15:45 15:45

А бе тия мухлясали складове какви паметници на културата са??? Веждито пак се опитва да изтръска пари! А и вече НЯМА ДА ИМА ТЮТЮН В БЪЛГАРИЯ, под натиска на ЕС – за какво да стоят? Освен това са на хубави места в градовете? А, ясно, Веждито иска НЕЩО за да им отнеме статута на паметници – ама това „нещо“ колко е???

nedialka
nedialka
09.03.2016 19:57 19:57

прав е написалият това – тия, дето се възмущавали, бас хващам, че повечето не и влизали в такъв склад. той вече занищо неможе да се ползва – само дървения е вътре, просмукана вековна миризма на тютюн…

Въпрос
Въпрос
09.03.2016 19:59 19:59

Ако този прекрасен мишкарник беше убил накой тогава тия дето сега реват за него сигурно щяха първи да изпищят защо не е съборен. Няма ли най накрая да се разбере че човешкия живот е най ценен а не някакви складове.

столетник
столетник
09.03.2016 20:57 20:57

Нужника ми на двора от 1902 година също е паметник на културата. Да не е посмял някой да го засере.

Back to top button