Хасково

68 дни със запрашен въздух в Хасково отчетоха от Екоинспекцията

Пресконференция68 наднормени средноденонощни стойности за фини прахови частици са регистрирани в Хасково през изминалата година, съобщи на пресконференция директорът на РИОСВ-Хасково инж. Димитър Илиев.

Той уточни, че допустимият брой такива дни за година е 35. В същото време средногодишната концентрация от 38,45 микрограма на кубичен метър не превишава нормата от 40 микрограма.

ПресконференцияЗапрашеността във въздуха се дължи основно на използването на печки на твърдо гориво през зимния сезон, обясни инж. Илиев и допълни, че проблемът е национален.

В Димитровград регистрираните превишения са 66 отново при норма от 35. Тук обаче средногодишната концентрация на фини прахови частици превишава нормата от 40 микрограма и е 45,233.

В сравнение с 2014-а обаче запрашеността в двата града намалява. В Димитровград не е отчетено и нито едно превишение на серни окиси. Там обаче има 135 такива на озон, които не се дължат на промишлеността, а на слънцегреенето и жегите, обясниха от Екоинспекцията.

През миналата година от РИОСВ са извършили 852 планирани проверки на 682 обекта. Направени са и 670 извънредни проверки. През годината са наложени общо 18 санкции, съставени са 55 акта, а глобите са 46 на обща стойност близо 97 000 лв.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button