Хасково

Фермерите в стачна готовност: Върнаха ни 3 г. назад с изкупуването на млякото

ЖивотновъдиЖивотновъди от региона се оплакаха, че мандрите са ги върнали с 3 г. назад в изкупните цени на овчето мляко. Това стана на консултативния съвет по животновъдство, който се проведе в областна администрация.

От 1,40 лв. на литър сега изкупната цена отново е 1.10 лв., както е било преди години. „Часовникът се връща обратно. Ножът е опрял до кокала и при кравите. В същото време в Румъния и Гърция условията в животновъдството се подобряват“, жалваха се фермерите. Свиленградски овцевъд посочи, че на няколко километра в гръцко изкупната цена е 1.05 евро. В Гърция пък агнешкото било 2 евро.

ЖивотновъдиДържавните експерти обясниха, че до края на август могат да се направят корекции в схемите за еврофинансиране в сектора за периода от 2017 до 2020 г. Те обясниха, че вносът на агнешко от съседките ни не може да бъде забранен ако имат необходимите документи. Що се отнася до интереса от Катар към наши агнета, експертите заявиха, че те са се отказали, защото направили заявка за 800 000 агнета само за 1 износ, а толкова животни в България се колят за цяла година.

Животновъдите признаха, че все по-вече хора в сектора се отказват от този поминък и преобладават обявите за продажба на ферми и цели стада.

На 22 март във Велико Търново се очаква да се проведе среща на земеделския министър Десислава Танева с браншовите организации и представители на мандрите. Резултатите от нея ще определят дали ще има стачка на фермерите.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button