Хасково

Пищен концерт и документална фотоизложба зе Деня на Тракия в Хасково

ТракийциДенят на Тракия – 26 март бе отбелязан днес в аванс с две прояви в Хасково.

ТракийциВъв фоайето на Регионалния исторически музей бе открита документална фотоизложба под мотото на тракийци „Не забравяй, но не отмъщавай“. Фотографиите са запечатали бежанските колони и мъките на тракийските българи при геноцида от страна на турците в Източна Тракия.

ТракийциГлавният уредник в отдел „Нова история“ в РИМ д-р Красимира Узунова припомни, че бежанците след Балканската война са били над 500 000. Избитите пък са над 65 000. Тя нарече този геноцид обезбългаряване на Тракия не с дипломация, а със силата на ятагана.

Изложбата ще остане на вниманието основно на хасковските гимназисти поне две седмици.

ТракийциВечерта в театър „Иван Димов“ се проведе пищен концерт отново за Деня на Тракия, който се свързва с падането на Одринската крепост. Сред официалните лица бяха генералният консул на България в Одрин Васил Вълчев, областният управител Станислав Дечев, кметът Добри Беливанов, председателят на Съюза на тракийските дружества в България Красимир Премянов, председателят на тракийското дружество „Георги Сапунаров“ Кирил Сарджев и отец Никола.

В програмата се представиха фолклорна група „Тракийска дъга“ с ръководител Милка Хъркова, хор „Орфей“ с ръководител Елена Цветкова, трио „Рокива“ с ръководител Кирил Манолов, танци и песни в изпълнение на представителния ансамбъл „Китна Тракия“, танцово изпълнение на малчуганите от група „Пъстрица“.

Тракийци   Тракийци
 Тракийци  Тракийци
 Тракийци  Тракийци

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button