Хасково

Кунева гарантира буквар за всеки първолак, обяви се срещу бурките в училище

СрещиВицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева гарантира, че за първокласниците ще бъдат осигурени буквари за 15 септември. Тя заяви това на пресконференция след среща с около 400 учители от региона, Стара Загора и Кърджали в хасковската зала „Недялка Симеонова“.

СрещиБукварите ще са досегашните с приложение към тях. Новите пък ще са готови догодина. „Гарантирам, че децата след първи клас ще могат да четат и пишат“, посочи министърът.

Учебниците за петокласниците пък ще са готови през ноември. Според Кунева това няма да създаде проблем, защото в началото на учебната година децата ще правят предговор, а след това учителите имат готовност за реакция с учебен материал до появата на новите учебници. Министър допълни, че МОН е изцяло зад учителите, като във връзка с новия закон има заложени средства за тяхното обучение. „Учебникът вече не е център на вселената, а това е учителят“, каза просветният министър.

СрещиНа пресконференцията бе признато, че учениците от 1 до 4 клас показват много високи резултати, но след това нивото пада. Кунева призна, че в България има много умни ученици, но тя призова за създаването на добро средно ниво, като го сравни със средната класа. „Без добро средно ниво няма да има устойчивост“, подчерта министърът.

Меглена Кунева заяви още, че според нея е правилно бурките да се забранят в училище и на обществени места. Тя посочи, че във Франция, носенето на бурки от момичетата и жените, е забранено със закон.

СрещиКунева заяви и че има голям обществен интерес от приемането на Закона за антикорупцията, като заяви, че всичко зависи от Народното събрание.

Като председател на „Движение България на гражданите“, част от Реформаторския блок, Кунева посочи, че по места няма дрязги. Въпреки това хасковският депутат Станислав Иванов от РБ, който е получил покана за пресконференцията, отсъстваше.

Зам.-председателят на партията Димитър Танев каза, че консолидацията на Реформаторския блок минава през една кандидатура за президентските избори. Личното му мнение е, че тази на лидерът на ДСБ Радан Кънев не е консолидираща.

На пресконференцията бе и изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции хасковлията Стамен Янев. Той призова фирмите да реинвестират в региони с висока безработица, срещу което ще получат данъчни облекчения.

Срещи  Срещи 

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

11 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
гост
гост
02.04.2016 21:18 21:18

Ами като се е обявила против защо не подпише наредба за забрана в училищата?

аз
аз
06.04.2016 17:05 17:05

Напълно подкрепям горното! Учителите в това училище нямат никакъв педагогически подход към децата. Държат се с тях едва ли не като студенти – ако искат да са образовани сами да си учат уроците. Средното образование все още е задължително – за това съществуват училищата. Ролята на учителя винаги е била да поднася знания, да обеснява и учи децата! Не да си придава важности, да влиза в час и да мрънка неразбираеми неща, а после да овиква родителите по родителски срещи. Като са ни толкова глупави и неспасяеми децата – защо вие сте все още учители. Защото нищо друго не можете да правите или защото така ви е добре – на нищо да не учите и работите, а само да плюете и да тормозите децата, благодарение на които имате работа! Я се опомнете, даскали мизерни!!!!!!!!!!!!!!!!

запознат
запознат
06.04.2016 11:48 11:48

Като учителите в това училище не могат да обясняват, губят си мисълта, забравят какво са дали за домашна и какво са поръчали или по точно не са поръчали за часа – после децата страдат – биват навиквани, нагрубявани, обиждани и мачкани. Научете се да записвате на дъската домашните не м последините 30 секунди. Записвайте си като не помните. Мислете си с главите си какво изсипвате върху децата – правете елемантарната сметка – вие какво вършите в час и разберете, че не може да дадете нищо повече от това на децата за домашна. Вие влизата по един предмет. Децата се прибират в къщи с домашни от шест предмета. То бива да сте толкова нагли, ама до толкова акъл трябва да имате. А насоките сте длъжни така да ги давате, че болшинството да ви разбере. Иначе няма нужда от учителите.

Анонимен
Анонимен
05.04.2016 22:13 22:13

Определено не на всеки е дадено да разбере!

Вай леле
Вай леле
05.04.2016 21:09 21:09

ВАЙ, как който разбрал разбрал. То тогава всеки срещнат на улицата може да дава насоки. Не е необходимо в нищо да специалист. Всички с мнение за насоката да влизат да дават насоки в класните стаи. Пък вие родители ако искате образовайте си децата.А-ааааааааааааааааааа!!!!

Анонимен
Анонимен
05.04.2016 14:00 14:00

Мисля, че в училището работят способни и достойни учители. Нека децата са по-натоварени, вместо да останат неграмотни. След време ще сте благодарни за това. Учителят дава насоката, а който иска я следва, който не иска, не прави нищо. Изборът е ваш. Сега е времето за натрупване на знания, не бива да се пропуска. Който разбрал, разбрал…

Тъпо
Тъпо
05.04.2016 10:31 10:31

Рилски е най мизерното училище в града – учителите са със самочувствие до небето, пък покритие – никакво! Добре, че са родителите да си учат децата, защото в това училище в час се работи символично, пък за в къщи – всичко важно и голямо като обем! Умишлено смъкват оценките на учениците. Дори когато заслужават по-добра оценка – учителите си измислят причини да намалят оценките. Не се спазват критериите на направените тестове и учителите пишат оценки по ниски от зададените скали! Как става така? Или изобщо не дават скала, за да не се ориентират родителите! Как може в час да решиш една две задачи, а на децата да дадеш 20 накуп за домашна. Явно целта е да се отвратят от математиката. Как може да напишете в час 1-2 страници от сборника по БЕЛ и то упражненията за попълване, а пък за домашна да изсипеш цели 9 страници – заедно с няколко съчинения – т.е ваканция да не видят нито ученици, нито родители. После на кого са резултатите – на учителите или на децата и техните родители, който вършат работата на учителите. МИ учители от Рилски – обяснявайте си уроците в час. Това ви е работа. Като са сложни учебниците по география и история – вие къде сте, за да предадете ясно и разбираемо, точно знанията, които са необходими на децата. Не да преснимате едни и същи тестове, които са толкова избелели, че даже снимките не се виждат – камоли да се познае какво е на нея. Като стане въпрос за пари – свиквате родителски срещи, а като е важно бъдещето на децата и това, че искате да затворите вратите на училището – тогава мълчите като мишки и бягате от отговорност! Не ви е срам, начело с директорката, която стои зад всичко това!

123
123
04.04.2016 16:06 16:06

А директорките дето си „спечелват“ конк*рса като предварително си „попълват“ конк*рсните бланки? За тях какво да се каже. Говори се за квалификацията на учителите – а тези чужди за професията елементи каква квалификация имат???????
Превоз-пренос-разнос-….

Ужас
Ужас
04.04.2016 13:03 13:03

Кунева, как ще правиш образование със едни и същи некадърни експерти. Като гледам по снимките все старите противни физиономии на нагаждачи, треперещи за работата си. Учителят в Хасково не е център на вселената – учителят в този града е жертва на некъдърни директори, попива целия негативизъм на ръководни кадри, на ученици и на родители. Върши работата на все по-раздутите администрации в училище и между другото влиза и в часове. Учителят си знае кога и как се подготвя за уроците и с какъв стоицизъм трябва да извика поне капка разпиляно самичувствуе, за да застане пред учениците.

Д.С.
Д.С.
03.04.2016 13:25 13:25

все НАГАЖДАЧИ събрани на едно децата завършват образование сричайки,без да могат да пишат.

Бай Кольо
Бай Кольо
06.04.2016 19:00 19:00

Щом бежанците искат да носят бурки,да бягат в мюсулмански страни – какво търсят в христянски страни.Ако аз съм бежанец ,като христянин ще бягам в христянска страна,защото начина на живот и законите в мюсулманските страни не ми харесват.Като не им харесват христянските закони и начин на живот,какво търсят в Европа?

Back to top button