Хасково

Заразата плъзна в Димитровград и Радиево, унищожават още 54 крави

ИлюстрацияОще две огнища на заразен нодуларен дерматит са открити в община Димитровград, съобщи за Haskovo.info началникът на БАБХ-Хасково д-р Георги Станков.

Заразени крави са констатирани във ферми в село Радиево и димитровградския кв. „Марийно“. Днес са унищожени 28 болни и контактни крави в радиевската ферма. Утре се очаква по хуманен начин да бъдат умъртвени и 26 животни в „Марийно“.

Haskovo.info припомня, че в четвъртък започна унищожаването на близо 100 крави в две ферми в димитровградските села Черногорово и Воден. Собствениците им протестираха, че ще фалират. От Агенцията пък успокоиха, че за стопаните ще има обезщетения, но хората се притесняват, че парите ще са малко.

Д-р Станков допълни, че са взети проби и от други ферми в община Димитровград, където има съмнения за болни животни. Едно от селата, където още не са излезли резултатите от пробата е Брод.

Заради заразата са забранени пазарите и изложбите на едри преживни животни, както и тяхното транспортиране без специално разрешение в цяла Южна България.

Заболяването е безопасно за хората, но е смъртоносно за едрите преживни животни.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button