Хасково

Искат закрила за бащинството, после за бабите и дядовците, отглеждащи внуците си

ПресконференцияМайката и бащата да имат равни права и еднаква закрила на пазара на труда. За това се обявиха от ръководството на Политическо движение „Социалдемократи“ на пресконференция в Хасково.

Председателят на движението Елена Нонева обясни, че идеята е на младежката им организация. „През миналата година в България са се родили около 60 000 деца. Сега държавата по закон закриля бременните и майките на деца до 3-годишна възраст. Според нас бащите също трябва да имат това право, защото в повечето случаи те осигуряват икономическата сигурност при отглеждането на децата“, заяви Нонева.

ПресконференцияСоциалдемократите признаха, че има случаи, в които работодатели освобождават свои бременни служителки. В други случаи пък след като се върнели на работа от майчинство ги принуждавали да подписват декларации без никаква правна стойност, че няма да ползват болнични или отпуск, придружени с молба за напускане при взаимно съгласие ако това бъде нарушено.

Заради риска баща да остане на улицата при отглеждането на дете от движението предлагат законопроект за допълнение на Кодекса на труда, който вече имал подкрепа от синдикатите.

За да се избегнат злоупотреби се предвижда майката да попълни декларация, че бащата живее със семейството.

Следващата стъпка ще е да се осигури закрила за бабите и дядовците, които не са пенсионери и се грижат за внуците си, защото родителите им работят в чужбина.

Ръководството на политическото движение е в Хасковско заради двудневно заседание в Минерални бани.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button