Хасково

Откриха „И ний сме дали нещо на света…“ в библиотеката

ИзложбаИзложба под надслов „И ний сме дали нещо на света…“ бе открита в Регионална библиотека „Христо Смирненски“.

ИзложбаТака бе даден старт на многобройните прояви в културното средище по случай Националната библиотечна седмица от 9 до 13 май. Сред официалните гости на откриването бе зам.-кметът Милена Трендафилова, която поздрави библиотекарите с предстоящия им професионален празник.

Експозицията е посветена на 1190 г. от рождението на Константин – Кирил Философ, 1130 г. от пристигането на учениците на Кирил и Методий в България и 160 г. от първото честване на 24 май като ден на българските просветители Кирил и Методий.

Изложба9-те изложбени витрини съдържат подбрана историческа и художествена литература, репродукции на икони и фрески от IX-ти до средата на ХХ в. с изображения на солунските братя и техните ученици, снимки на някои от най-известните им паметници, както и музикални записи и киноенциклопедии с кадри от игралните филми „Константин Философ“ и „Борис I“.

Най-старото издание, показано в изложбата, е „Житие на свети Климента Охридски” на архиепископ Теофилакт Охридски, отпечатано в София през 1916 г. Сред подбраната литература е и факсимиле на Асеманиевото евангелие от втората половина на Х век. То съдържа най-старите известни на науката данни за честване паметта на Кирил и Методий.

Изложбата представя и някои от най-ранните изображения на Кирил и Методий от IХ век в римската базилика „Сан Клементе“. Любопитство предизвикват и репродукциите на икони на славянските първоучители в Зографския манастир, както и уникална двустранна икона от Македония на св. Климент Охридски и Св. Наум от края на XIV-ти – началото на ХV в. Картини и стенописи на Иван Мърквичка, Антон Митов, Димитър Гюдженов, Стефан Иванов представят най-значимите постижения на българското изкуство от началото на ХХ в., вдъхновено от делото на славянските просветители.

Сред най-ценните музикални творби в изложбата са „Меса в чест на Кирил и Методий“, написана от австрийския органист и композитор Йохан Михаел Хайдн през 1758 г., „Химн на Кирил и Методий“ от П. И. Чайковски и „Славимо, славно словени“ на Ф. Лист.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button