Хасково

Опитната станция по тютюна в Хасково минава към института в Марково

ИлюстрацияОпитната  станция по тютюна в Хасково да премине към Института по тютюна в пловдивското село Марково. Това предвижда проект за изменение на Закона за Селскостопанската академия, който в момента е подложен на обществено обсъждане.

Мотивът за реорганизацията на Селскостопанската академия и опитните станции в страната е реализиране на икономии чрез съкращаване на административен персонал, пише в сайта на земеделското министерство.

Опитната станция по тютюна в Хасково има 66-годишна история. Създадена като звено към някогашното министерство на земеделието, неин приоритет винаги е била селекционната дейност. В станцията са създадени близо 40 сорта тютюн. В продължение на десетки години 70 процента от отглежданите у нас сортове ориенталски тютюн са създадени именно в Хасково.

Според експерти поддържаният богат генофонд от хибриди и линии ориенталски и едролистни тютюни може успешно да се използва в бъдеще за създаване на нови сортове, отговарящи на новите изисквания към тази техническа култура.

Масово внедрявани в страната през годините са и други научно-технически разработки на хасковските специалисти като съоръжения за равномерна сеитба, тунелни конструкции за отглеждане на разсад.

В законопроекта се предвижда закриване и на държавното предприятие „Система за агропазарна информация“ (САПИ), което има клон и в Хасково.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
гошко
гошко
10.05.2016 15:19 15:19

Тази станция имаше богато минало но през време на СОЦА Сега няма фабрики няма земеделие няма смисъл и от станция така че аут

Тонев
Тонев
10.05.2016 19:17 19:17

През 2020 г. по решение на ЕС в България вече няма да има тютюн! З акакво е тогава тоя институт???

Back to top button