Хасково

Представители на Европейската комисия влязоха в депото край Гарваново

ДепоДелегация, която включва двама представители на дирекция „Околна среда“ на Европейската комисия разгледа депото и завода за отпадъци край хасковското село Гарваново, съобщават от пресслужбата на общината.

ДепоГрупата водена от Яна Георгиева директор на ОП „Околна среда“ бе посрещната от заместник-кмета Евгени Консулов. Георгиева заяви, че са довели комитета за наблюдение на управлението на отпадъците и представители на различни министерства в действаща площадка, която е финансирана по програмата.

Регионалната система за управление на отпадъците регион Хасково Гарваново функционира от 2015 г. Изградена е по проект по ОП „Околна среда“. Общата стойност на проекта е 28 418 074 лв. От тях близо 23 млн. лв. са осигурени от Европейския фонд за регионално развитие, националното съфинасиране е над 4 млн. лв., а общините които използват системата – Хасково, Димитровград и Минерални бани участват със собствен принос от 1 463 488 лв.

Отпадъците от трите общини се третират в инсталация за сепариране, която ги разделя на пластмаса, стъкло, хартия и метал. Малките частици се използват за получаване на гориво RDF. От зелените отпадъци се прави компост. Отпадъците, които не могат да се рециклират се депонират и се покриват с почва, в клетките за депониране има система за отводняване, която отвежда инфилтрата в пречиствателна станция, има изградена инсталация и за метан.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button