Хасково

Специалист: 60% от хакнатите фирми фалират, искат се по 15 000 евро откуп

60% от фирмите, претърпели кибер атака, фалират до 6 месеца, заяви специалиститът и университетски преподавател Георги Пенков по време на бизнес обучението „Маркетинг и киберсигурност“ в зала „Хасково“.


Проучванията на българския пазар, а и на световните, показват, че възстановяването след атаката отнема средно 23 дни, което може да стигне до 50 дни, ако проникването е от вътрешен човек.

След атаката фирмите не могат да обслужват клиентите си, страда техният имидж и им се нарушава работния процес. Съветът е важните документи да имат архивно копие.

На този фон 80% от фирмите нямат за приоритет кибер сигурността, над 70% използват пиратски софтуер, а в 90% от дружествата персоналът не е обучен. Така те стават лесна жертва дори и за 14-годишни хакери аматьори.

За година фирмите изплащат по 2 млн. евро откупи на хакери. Средният откуп за възстановяване на информацията е около 15 000 евро.

Хасковските фирми бяха запознати и с правилата за участие на изложби.

Събитието се организира от Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия съвместно с компания Файндейс и е част от поредица обучения, които ще се проведат в Монтана, Габрово, Пазарджик, Велико Търново, Ямбол, Добрич, Шумен, Сливен, Враца, Кърджали и Благоевград.

Обучение

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button