Хасково

5 дни за декларации, 500 лв глоба за закъснение

НАП - Хасково Четири допълнителни гишета за приемане на годишните декларации за доходите разкрива от утре НАП – Хасково, съобщи за Haskovo.biz пресаташето Божана Илиева. Освен в салона на клиенти, който е вдясно от централния вход на дирекцията, декларации ще могат да се подават в офиси №2 и №3, както и на първите две гишета във фоайето на сградата, които по принцип са за справки за здравен статус и липса на данъчни и осигурителни задължения. Допълнителните гишета ще работят до понеделник, когато изтича и крайният срок за подаване на формулярите. 

От Националната агенция за приходи напомнят, че декларации се подават задължително дори и когато годишния доход за цялата 2006 година е под необлагаемия минимум от 2160 лева. Ако обаче лицето е едноличен търговец и миналата година не е упражнявало дейност, не е длъжно да попълва декларация. До 500 лева е глобата ако се пропусне законовия срок.

При укриване на доходи  санкцията е още по-голяма – до 1000 лева. 1000 лева е и наказанието в случай, че и двамата родители едновременно ползват данъчно облекчение за детето си, което е неправомерно. От облекчението може да се възползва само единият в семейството, а другия родител с личен подпис върху приложението към декларацията заявява, че се отказва от преференцията. При разведените е достатъчен подписа само на родителя, който отглежда детето и ще се възползва от семейното подоходно облагане. Важен реквизит е банковата сметка, по която след това НАП ще възстанови сумата на родителя. Тя се попълва на страница 4 от декларацията.

До Великден в дирекцията в Хасково годишните си доходи за 2006-та са декларирали 19 530 души. От тях 14 080 са дошли на място, 4 117 са използвали пощенските клонове в областта, 1 070 са пуснали документите си с обратна разписка по пощата, а 152 са го направили по електронен път. До този момент 7 291 родители са използвали правото си на данъчно облекчение за деца. На болшинството от тях сумите вече са възстановени.

След подаване на декларацията започва да тече 30-дневния срок за внасяне на налога по банков път. При подаване на документите по пощата се зачита датата на пощенското клеймо.

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Варна
Варна
22.04.2007 12:45 12:45

Tези глоби ги раздават като сутрешен топъл хляб. При нашите стандарти на живот 500 лв да не са кафетата ни за 1 седмица…. Този елементарен народ, който определя тези неща няма да се промени и за напред…. >:(
Как ги измислят тези суми…- не ми е ясно.

Back to top button