Любопитно

Луксозен албум показва красотата на народните носии в хасковския край

Излезе от печат албумът „Традиционното народно облекло в Хасковския край“. Автори са дългогодишния хасковски етнолог Розалина Гогова и секретарят на читалище „Просвета“ в село Лозен Христо Янъков, който е известен още като най-младия кмет в Хасковска област.

Луксозното издание е каталог на изложбата “Преоткриване на красота в Хасковския край” в с. Лозен, организирана миналото лято от местния музей съвместно с Института за приложна музеология. Както Haskovo.info писа, в експозицията бяха представени най-отличителните костюми в Хасковския край от края на XIX до началото на ХХ век.

Публикуваните снимки и текст показват непреходната хубост на нашенски носии от фондовете на музея в Лозен, Регионален исторически музей – Хасково, Исторически музей – Харманли, читалищата от селата Славяново, Българин, Навъсен, Сладун, Злато поле, Елена и Минерални бани.

Представените образци са били изработени ръчно – изтъкани, ушити от вълна, памук и коприна, и украсени от ръцете на жените от нашия край. Всички те са израз на неизчерпаемите творчески заложби на българката.

Албумът е издаден с подкрепата на Националния фонд „Култура“.

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button