Регион

Самолет приветства гостите на Свиленград

Самолетът

Самолетът беше поставен на входа на Свиленград

Истински военен самолет посреща влизащите в Свиленград от вътрешността на страната и от Гърция. Летателната машина, която Министерството на отбраната преди време подари на общината, беше поставена на специален пиедестал в озеленено пространство на входа на града. 

Самолетът ще бъде символичен знак за паметните исторически събития през Балканската война, когато от това място е извършен първият боен полет в света. На 16 октомври 1912 година  пилотите  Радул Милков и Продан Таракчиев са излетели от аеродрума край тогавашния Мустафа паша и са прелетели на 300 м от смятаната за непревземаема Одринска крепост като хвърлят две бомби над гара Караагач. Това е първото в световната история използване на самолет като бомбардировач.

Обновеният подход към града ще бъде официално открит на 5 октомври, когато е празникът на Свиленград. Тази година свиленградчани ще отбележат 95-та годишнина от освобождението  на града в резултат на първата победа на българската армия в Балканската война – завземането на връх Шейновец в източните Родопи.

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button