Хасково

150 от Хасково са се изследвали за остеопороза за месец

Остепорозата най-често засяга жените над 50 години

Остепорозата най-често засяга жените над 50 години

Надигнете глас в защита на вашите кости“ е мотото на провеждащата се почти месец в Хасково кампания срещу остеопорозата. 150 души са се изследвали по-евтино през последните 20 дни. Най-младият от тях е на 32 години. 

Остеопорозата е заболяване на костната система, което обикновено се проявява при жените след 50-годишна възраст. Трудното откриване на болестта в ранен стадий я прави изключително опасна, коментираха днес лекари по случай Световния ден за борба с остеопорозата.

Процедурите по лечението струват около 150 лева на месец, а заболяването е от трета степен по социална значимост и не се счита за инвалидност. По този начин разходите са за сметка на болния, което обикновено е непосилно за възрастните хора.

Най-добрата превенция на остеопорозата е правилният начин на хранене, коментираха специалистите. Не трябва да се прекалява с кафето и цигарите, които буквално „измиват калция от костите“ и трябва да се увеличи приемането на мляко и млечни продукти. Не трябва да се пренебрегва и движението.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button