Регион

Над 4000 деца започнаха учебната година в Димитровград, шест училища с модерни спортни площадки

4091 деца, разпределени в 189 паралелки започнаха новата учебна година в община Димитровград.

Първолаците са 386 и са в 19 паралелки. Всички първокласници получиха като спомен от първия учебен ден комплект ученически пособия от кмета Иво Димов с пожелание за успехи.

Новата учебна година в Димитровград бе открита с напълно нови дворове в шест от най-големите училища в общината, които бяха ремонтирани за малко повече от 6 млн. лв. Ремонтирани са дворовете на ОУ „Алеко Константинов“, ПМГ „Иван Вазов“, Профилирана езикова гимназия „Д-р Иван Богоров“, СУ „Васил Левски“, СУ „Любен Каравелов“, ОУ „Пенчо Славейков“. Финансирането е по оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г.

Откриване

Във всяко училище бяха ремонтирани санитарните възли и извършени вътрешни ремонти съобразно специфичните нужди на отделните училища, но акцента на проекта бе върху училищните дворове. Във всяко училище има изградено мултифункционално игрище за баскетбол и волейбол, игрище за футбол и лекоатлетическа писта за бягане от минимум 60 м. В „Любен Каравелов“, „Пенчо Славейков“ и ПЕГ „Д-р Иван Богоров“ има изградени игрища за тенис на корт, а в останалите три – ОУ „Алеко Константинов“, ПМГ „Иван Вазов“ и ОУ „Васил Левски“ площадки за тенис на маса. Бадминтона и фитнеса на открито са другите спортове, които намериха място в дворовете на училищата.

Откриване

За обучението на най-малките и запознаването с правилата на движение в основните училища бяха изградени и площадки за безопасност на движението. Красиви и функционални трибуни, удобни при организирането на училищни състезания, са новото решение в пет от училищните дворове. Възстановена бе и уникалната релефна карта в СУ „Любен Каравелов“, а в двора на езикова гимназия се оформи красив мини парк. С обновяването на училищните дворове създадохме една здравословна, естетична и привлекателна среда за децата, отчете на заключителната пресконференция, ръководителя на проекта Клавдия Тончева.

Участие в пресконференцията взе и кметът на община Димитровград Иво Димов. В шестте училища се обучават над 70% от учениците в община Димитровград, което ги прави едни от най-важните учебни заведения в общината и основни звена в образователната ни инфраструктура. Модернизацията на материалната им база със създаването на оптимални условия за спорт ги превърна в желана среда за прекарване на свободното време не само на децата, а и на активните хора, които живеят в близост до училищата, отчете социалната значимост на проекта кметът.

В двора на СУ „Любен Каравелов“ новата учебна година бе открита и с церемония по откриване на напълно обновени училищни дворове в шесте училища по проекта. Директорът на училището изрази специалните си благодарности към кмета на общината за осъвременената база по проекта. Сред официалните гости на церемонията бяха областният управител Станислав Дечев, Иво Димов, началникът на Регионалното управление на образование Христина Боева, общински съветници и граждани.

Откриване

Областният управител пожела с вяра, надежда и любов учениците да прекрачват прага на училищата. За пореден път доказваме, че образованието е приоритет за държавната власт с въвеждането на иновативното образование и електронните учебници, каза още Дечев. Кметът благодари на екипа по проекта и директорите, които с любов работиха за обновяването на образователната инфраструктура по училищата. Вместо традиционното прерязване на лента, Димов подари на училището топки, ракети и други спортни пособия за ползване от децата.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button