Регион

РВМС Хасково не изследва за бруцелоза, няма тестове

ImageВ лабораторията на РВМС-Хасково не се приемат кръвни проби за бруцелоза от говеда и дребни преживни животни, алармираха пред Haskovo.info ветеринарни лекари. Директорът д-р Читов потвърди тази информация и обясни, че причината е липсата на тестове за изследването.

„Диагнозните изследвания се провеждат веднъж годишно, сега наистина има известно забавяне“, каза читов. Тази сутрин обаче той е водил разговор с НВМС и е получил уверение, че до края на месеца в Хасково ще бъде получено определено количество от необходимите тестове.

В Хасково и областта няма ветиранрни аптеки, в които да работят хора без ветеринарно образование, каза още за Haskovo.info д-р Джемил Читов. Поводът е част от национална декларация на Български ветеринарен съюз, според която повсеместно в страната има регистрирани ветеринарни аптеки, като  работещите в тях лекари не са членове на Български ветеринарен съюз. По думите на д-р Читов част от работещите в аптеките членове на съсловната организация понякога не си плащат членския внос, което автоматично ги изключва от съюза. Те обаче са предупреждавани и вносът им е платен, обясни Читов.

Haskovo.info припомня, че от вчера ветеринарните лекари в региона започнаха символичен протест, като посещават фермите със стикери с надпис „протест“. Сред основните им искания, както и на колегите им от страната, са диалог с правителството при реформите, свързани с професията им, навременно плащане на парите по договорите за извършена имунопрофилактка съгласно Държавната профилактична програма, регламентиране на  отношенията ветеринарен лекар – собственик на животно – контролиращ орган.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button