Любопитно

Хасковски ансамбъл открива събор, посветен на 120 г. от Илинденско-Преображенското въстание

Представителният ансамбъл за народни песни и танци „Китна Тракия“ при Тракийско дружество „Георги Сапунаров“ – Хасково официално ще открие предстоящия Национален тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“.

Концертът, който ще се състои на 25 август от 19:30 ч пред сградата на Община Стара Загора, е посветен на 120-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание.

Ансамбълът с главен художествен ръководител Руско Русев е лауреат от Националния събор „Богородична стъпка 2018“, припомня Haskovo.info.

Конкурсната програма на събора започва на 26 август на две сцени в курортното селище Старозагорски бани. Там ще се изявят певчески състави и групи за възстановка на народни обичаи и ритуали и индивидуални изпълнители от читалища и клубове в Хасково, Горски Извор, Сталево, Иваново, Браница, Българин, Навъсен, Сладун, Студена, Радовец и други села. Журито ще отличи най-добрите творчески постижения с плакети, дипломи и медали.

Двудневният събор „Богородична стъпка“ се организира от Община Стара Загора, Съюза на тракийските дружества в България, Сдружение „Общество за фолклор“. Освен концертите за любителите на народното творчество и традиции ще има импровизирана занаятчийска чаршия, детски творчески работилници под мотото „Съхранено с любов – сътворено с талант“, изложба на гозби, приготвени по стари български рецепти, и други забавления.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button