Любопитно

Аплодираха хасковския ансамбъл „Китна Тракия“ в Стара Загора

Представителният хасковски ансамбъл за народни песни и танци „Китна Тракия“ изнесе голям концерт пред сградата на Община Стара Загора. Той бе посветен на 120-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание.

В словото си Кирил Сарджев, председател на Тракийското дружество „Георги Сапунаров“ в Хасково, припомни факти от съдбовното лято на 1903-а, когато българите от Македония и Одринска Тракия оставиха безсмъртен пример за героизъм в борбата за свобода, независимост и равноправие. Нека помним с признателност тази историческа епопея – ярък символ на българския дух, призова той.

Старозагорци сърдечно аплодираха изпълненията на хасковските певици, танцьори и музиканти с главен художествен ръководител Руско Русев. Тяхното изкуство бе възнаградено с цветя, включително от кмета на Стара Загора. Накрая на площада се изви голямо хоро.

КонцертС концерта на открито официално бе открит Националния тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“, който се провежда през уикенда на две сцени в курортното селище Старозагорски бани.

Както писа Haskovo.info, сред участниците са певчески състави, групи за възстановка на народни обичаи и ритуали и индивидуални изпълнители от читалища и клубове в Хасковска област.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button