Любопитно

Хасковските тракийки отбелязаха авансово Бабинден

Тракийското дружество „Георги Сапунаров“ и читалище „Тракия 2008“ в Хасково отбелязаха авансово хубавия народен женски празник Бабинден.

С него се засвидетелства почит и уважение към възрастните жени, които са „бабували“ на родилките, припомни читалищният секретар Анета Георгиева. Тракийки показаха възстановка на обреда къпане на бебе, съпроводен от благословии за здраве.

Вокалната формация „Тракийска дъга“ изпълни шеговити народни песни в духа на българския празник.

ПразникТой беше честван на фона на пъстрата изложба „От сръчните ръце на тракийката“. Експонатите обръщат поглед към времето на майки и баби, оставили образци на домашни занятия като тъкане на стан, плетене, бродиране, шиене. С много вкус от ръцете им излизали пъстри черги, килимчета и възглавници, покривки, дрехи, чорапи и терлици.

ПразникАкцент в изложбата са изделията на Станка Райжекова, майстор на техниката квилинг, с която са сътворени уникални картички, картини, подаръчни кутии и сувенири.

Изложбата е посветена и на обявената от Европейската комисия Европейска година на уменията и 16-та годишнина на читалище „Тракия-2008“.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button