Хасково

Предлагат комисия да направи предварителни разчети за новата такса смет в Хасково

Комисия от експерти да изготви предварителни разчети за определянето на такса смет предлагат с докладна за февруарската сесия на общинския съвет съветниците от БСП – Хасково Камен Тодоров и Ина Вескова.

В докладната се посочва, че до края на 2024 г. местният парламент следва да вземе решение относно начина на определяне на такса за калкулиране на битовите отпадъци и метода, който общините трябва да изберат. Новата формула за определяне на такса смет стъпва на принципа на зависимост от количеството изхвърлен отпадък, а не от данъчната оценка на имота, каквато е масовата практика в момента в България. Възможностите включват определяне на ТБО въз основа на индивидуално измерено количество отпадък за имота, включително чрез покупката на торби, количество битов отпадък за имота, определено според броя и вместимостта на съдовете за събиране на боклука и чистотата на тяхното транспортиране или броя ползватели на услугата в имота.

Новата формула за такса смет трябва да заработи от 1 януари 2025 г. До 31 март 2024 г. предстои приемането на наредба на Министерството на финансите за методиката, по която ще се изчисляват трите основи.

В тази връзка съветниците искат кмета да създаде експертната комисия, която до 31 март да изготви предварителни разчети и проучвания за ефективността и ефикасността по всяка една от трите основи и да запознае с тях общинския съвет.

До 1 септември комисията трябва да изготви окончателни разчети и проучвания за ефективността и ефикасността по всяка една от трите основи, като ги съобрази с методиката приета с наредбата на министерството и се заложи критерий при определянето на таксата „преценка за социална поносимост, която да кореспондира със събираемостта“. В същия срок трябва да се представи на общинския съвет предложение за избор на една от формулите за определяне на такса смет.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button