Хасково

Над 5 300 вече декларираха доходите си в НАП – Хасково

Над 5 300 физически лица от областта вече са декларирали доходите си, като близо 65% от тях са го направили по електронен път, съобщават от офиса на НАП в Хасково.

Остават две седмици, в които могат да се ползват отстъпката от 5% от данъка за довнасяне по годишната данъчна декларация. За да се възползват от нея, физическите лица трябва да подадат декларацията си по електронен път до 1 април, тъй като 31 март е неделя, да внесат целия размер на данъка за довнасяне, намален с отстъпката до тази дата и да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения. Потребителите най-напред трябва да проверят онлайн за наличието на стари задължения.

Най-бързо и лесно декларирането и плащането на данъци става през Портала за електронни услуги на НАП, достъпни с персонален идентификационен код, издаден от агенцията безплатно или с квалифициран електронен подпис.

Клиентите могат да се възползват онлайн от предварително попълнената данъчна декларация. В нея са въведени данни за получените през 2023 година доходи от трудови правоотношения, граждански договори, доходи от наем, доходи за получени субсидии от Държавен фонд „Земеделие“, данни за направените лични вноски за осигурителен стаж при пенсиониране, получени суми от наложени платежи от продажби в интернет и други. Преди да потвърдят попълнената декларация, е необходимо данъкоплатците да я прегледат внимателно, да я допълнят или коригират, ако това се налага, след което да я изпратят, съветват от НАП.

Срокът за декларирането на доходите и плащането на данъка за довнасяне е 30 април. Освен по електронен път, данъчните декларации могат да се изпратят по пощата, да се подадат на място в офиса на НАП или в 8 пощенски станции в Хасковска област, където директно ще бъде издаден входящ номер.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button