Любопитно

1 530 танцьори се събраха на „Хайдушка софра“ в Хасково – ВИДЕО

1 530 танцьори от 53 клуба от страната участват в 11-то издание на фестивала за български хора и танци „Хайдушка софра“ в Хасково.

По традиция всички се събраха на площад „Свобода“, откъдето тръгна дефиле към спортна зала „Дружба“ за откриването на фолклорното събитие, което не е с конкурсен характер. Множеството затвори за известно време булевард „България“ до спортната зала, което изнерви някои от шофьорите в задръстванията.

За тазгодишното издание за пръв път в Хасково гостуват Русалии от Петрич. Те бяха в челото на шествието, като за по автентична атмосфера имаше и изстрели от пушка. В 12 часа гостите от Петрич ще се представят с виртуозно шоу в залата.

ФестивалОрганизатор е Мишо Кадиев от „Фъртуните на Мишо“, който водеше шествието заедно с кмета Станислав Дечев. Участниците се представят с две хора, с доказан произход. Всеки клуб ще получи подаръци, плакети и грамоти за участие от Община Хасково и Клуб за български народни танци „Фъртуните на Мишо“. За всеки участник са осигурени храна, вода и подарък. Ще бъдат връчени парични награди за най-красива носия, най-млад и най-възрастен участник, клубове, участвали във всяко издание на фестивала.

„Благодаря Ви, че сте тук и сте част от неповторимата „Хайдушка софра“. Ние в Хасково си знаем: забият ли тъпаните на „Хайдушка софра“, значи пролетта е дошла и животът в Хасково се възражда с пълна сила. Пожелавам Ви успех, много веселие в следващите часове. Шумни и много силни благодарности за създателя на „Хайдушка софра“ Мишо Кадиев и неговите „Фъртуни“, каза в приветствието си Станислав Дечев.

Фестивалът се провежда под егидата на Асоциация на хореографите в България. Той се осъществява с подкрепата на Община Хасково по Програмата за финансово подпомагане на местната култура за „Утвърдени и значими събития“.

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
аз
аз
23.03.2024 22:25 22:25

В Русалии от Петрич нямаше нищо българско. И униформите им, и свирнята им, и танците им, и държанието им напомнят за башибозука от турското РОБСТВО. Защо са ги канили и допуснали, че ги пуснали най отпред.

Анонимен
Анонимен
24.03.2024 11:00 11:00
Отговор до  аз

Ти си капут!

Back to top button