Здравният министър инкогнито в Хасково, изследват всички водоизточници за уран

Хасково
Среща

Прецизен мониторинг на всички сондажни кладенци, подаващи питейна вода в Хасково, ще бъде извършен веднага след Великденските празници, съобщават от пресслужбата на областна администрация. Медиите не бяха информирани предварително за срещата.

Цялостната диагностика на водите в областния град ще позволи да се вземе най-доброто решение за бързо справяне с проблема с установените завишени показатели на уран и обща алфа активност в някои от сондажните кладенци. Това бе решено днес на координационна среща в областна администрация, на която присъстваха вицепремиерът и министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев и зам.-министърът д-р Галин Каменов. Те пристигнаха в Хасково за да контролират как се изпълняват указанията на Междуведомствената комисия от 3 министерства – МЗ, МОСВ и МРРБ, в създалата се ситуация с временно ограничение на използването на водата за питейни нужди.

Среща

Министърът и неговият заместник се запознаха подробно със становищата на членовете на Оперативния щаб, сформиран от областния управител Минко Ангелов. След като на 18 април бъде извършен пълният мониторинг на кладенците и вода при крайни потребители за наличието на уран, пробите ще се изследват максимално бързо и ще има резултат за часове. Това ще даде възможност за адекватна реакция и насочване към проблемните зони на алтернативна питейна вода от чисти кладенци. Набелязаха се и мерки за дългосрочно справяне с проблема, ако има трайно компрометирани източници.

Среща

Д-р Семерджиев посочи още веднъж, че здравното министерство е реагирало светкавично, след като е научило за проблема в Хасково преди дни. Ограничаването на водата за пиене и готвене е превантивна мярка, въпреки незначителния здравен риск за хората. Населението ще бъде информирано своевременно за всяка предприета мярка.

Среща

Сега 12 водоноски, поставени на различни места в града, осигуряват питейна вода. На здравните и социални заведения, както и в детските учреждения, е доставена минерална вода.

Кметът на Хасково Добри Беливанов изпрати писмо до фирмата доставчик на храна в детски, социални и здравни заведения, с което я предупреждава за влошеното качество на водата в Хасково. Кметът настоява храната да бъде приготвяна само с бутилирана вода.

От фирмата са уверили, че веднага след забраната за използване на водата за пиене и готвене, използват вода от водоноска, но сега вече започват да приготвят храната само с фабрично бутилирана вода.

Още новини

loading...

22 коментара

 • Веднага да дават оставка ВСИЧКИ РЪКОВОДНИ КАДРИ в ХАСКОВСКА ОБЛАСТ от държавните структури!!!
  Че и командировъчни,че и извънреден труд в празничен ден!!!!
  Е…а ти и НАГЛОСТТТТТАААА!!!

  • Кмета на Хасково е пряко отговорен заради голямото си безхаберие и тъпота! Оставка!

 • Три дена на солена риба и хасковска вода ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ ДА ИЗКАРАТ!!!!!

 • УРАН ВЪВ ВОДАТА ИМА ОТ 1970 ГОДИНА ТАКА ЧЕ НЕ МИ ГОВОРЕТЕ ЧЕ ОНКОТО ЩЯЛО ДА СЕ НАПЪЛНИ СЛЕД 10-15 ГОДИНИ . И ОЩЕ АКО БСП БЕШЕ ВЗЕЛА ВЛАСТТА НИКОГА НЯМАШЕ ДА НАУЧИТЕ СЕГА НЕ СА НА ВЛАСТ И СЕ ЧУДЯТ КАКЪВ СКАНДАЛ ДА ИЗМИСЛЯТ ИНАЧЕ ПИЙТЕ И НЕ СЕ ПЛАШЕТЕ ТОВА С УРАНА СА ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ ЦЯЛ ЖИВОТ СМЕ ГО ПИЛИ ПА НИЩО НИ НЯМА

 • На кура ми Янко що не ти еба мамата че то добре че са бспето да ни кажат за урана че герб какро са почнали на влас гръда ни се стопи и всички ще идем в онкото.

  • Тия пьк ,тука само откачалки пишете,бесепето,гроб,сдс,все едни и сьщи боклуци. На никой не му пука за мене,тука пишете разни партийни активисти само и си мислите,че някой ще се вьрже.

 • Кура ми ЯНКО да си налапа главата и да я смуче!!!
  Тъпчоооо!!!Проста тиква курова

 • Скъпи съграждани,
  моля ви от името на инициативния граждански комитет във връзка със събиране на подписка за град Хасково,
  указвайте съдействие и покажете благосклонно отношение към хората, които поискат вашето име и подпис.

 • „Още на 27 април 2016 г. при обсъждане на плановете за управление на речните басейни в областна администрация-Хасково, в присъствието на зам.-областни управители, на зам.-кмет на община Хасково, представители на ВиК-Хасково, представители на РЗИ-Хасково, беше обявено, че има завишени норми на алфа-активност и повишен уран”, заяви Георги Семерджиев, директор на басейнова дирекция „Източнобеломорски район”.
  Това вчера писаха от BTV. Някой да има да каже нещо по въпроса? Дечев, Ангелов и някой от тримата замове на общината ?

 • Влечуго то Дечев на съд за укрити информации касаещи здравето на хиляди хасковлия.Наказания и за другите държавни лапачи.

 • Представяте ли си това да беше се случило в София?Те реват когато им вдигат цената на водата и парното и всички централни новини цяла седмица с това започват.Всички управляващи са един дол дренки.Нищо старо не са забравили и нищо ново не са научили.По времето на Чернобил мълчаха и сега след 25-30 г.при разграждането но погълнатите радиоактивни частици започнахме да измираме от рак.Няма Гошо,Тошо,Дечо,Белчо и т.н.Всеки,който е укривал това престъпление,а то е срещу човечеството на СЪД.А,що се отнася до нас ние сме едно изморено стадо овце,което цял живот е лъгано и заблуждавано.Нека се видим – не можем 100 човека да се съберем и покажем мнение.Толкова пошло е организираната подписка от хора на властта.СРАМ.Не могат да се прикрият зад това.Лошото,че тоягата и тези,които прилагат закона е при ТЯХ. ЗАПОМНЕТЕ НИЩО НЯМА ДА ИЗЛЕЗЕ ОТ ПРОВЕРКАТА НА ПРОКУРАТУРАТА ИЛИ АКО ИЗЛЕЗЕ ЩЕ Е НЕЩО МИЖАВО.А ние ще продължаваме кретаме в стадото в посока македонските и пловдиските район

 • Ако бяха открили такова замърсяване в някой хранителен продукт или в някоя от минералните види…. Какво щяха да направят? А производителя, който доказано знае, че предлага вреден продукт? Да мерят с един аршин!

 • Въпросите , които поставя ситуацията , са твърде много, но основните: 1. Защо питейните води се изследват на период от 5 години? Удобна наредба, осигуряваща спокойствие и събуждане на РЗИ по повод основното за здравето на хасковлии – водата , само веднъж на петилетка (какво правят служителите на РЗИ през останалото време). 2. Кой луд здравен министър е разписал подобна наредба? (Не е ли подсъдно скудоумието на подобно разпореждане). За пояснение : повърхностните води (реки и язовири) се обследват всеки месец, подземните води се обследват на тримесечие, от МОСВ. Обследват е пожелателно понятие, защото повърхностни и подземни води се изпитват в такъв режим и резултатите от изпитването стават готови в рамките на 15 дни. Данните , пристигащи в БД (басейнови дирекции), трябва да бъдат обстойно проверени и осмислени (анализирани), но … трябва!. Тук изниква следващият въпрос 3. Защо след като от много дълго време има данни за наличие на уран, алфа-активност в подземните води, никой от БД не е видял данните? Отговорът тук е ясен и никакви оправдания не “хващат декиш”. Това “ДАННИТЕ ТРЯБВА ДА БЪДАТ АНАЛИЗИРАНИ” след пристигането им, остава без последици. Задължението в БД да напишат доклад веднъж годишно, е довело да забележат несъответствието на нивата чак сега – време за доклади! Въпрос 4. От октомври 2016г. ли са високите концентрации, или от по-ранен момент (ако е от по-рано , какво е отношението на контролния орган БД към жителите на Хасково, геноцид?)? Въпрос 5. На никой хасковлия ли не му хрумна, че заради уранодобивната дейност, е възможно поява на уран във водата, за да повдигне въпрос и се инициира проверка…и пак се връщаме на Въпрос 1.След като се знае подземната структура, защо питейните води се изследват на 5 години веднъж?

 • СЪПРИЧАСТНИЙ правиш много точен анализ но няма кой да те чуе Власта е сляпа и глуха Тя вижда само ШУМА на БАНКНОТИТЕ и БЛЯСЪКА на ЗЛАТОТО а през останалото време УДОВОЛСТВИЯТА

Вашият коментар

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.