Стотици златотърсачи пробват късмета си край Маджарово

Регион
Златотърсачи

Стотици златотърсачи пробват късмета си край Маджарово. Те се състезават в търсенето на ценния метал.

Златотърсачи се събраха на национален събор на брега на Арда. Организаторите очакват около 300 – 400 души да се включат в събитието. За онези, които успеят да намерят злато, ще има и допълнителни награди.

Златотърсачи

Търсенето на злато в реката започва с взимането на камъни и пясък, които трябва внимателно да бъдат пресяти. Златото се появява в така наречените капани на драгите. Но количеството обикновено е много малко, казват запалените златотърсачи.

“Тръпката е 10 пъти по-голяма от златото”, казва Розалин Хубенов. За една година златотърсачите обикновено добиват между 5 и 15 грама.

“Не може да се избият разходите, защото това е страшно много труд и много обикаляне и гориво. Удари ли те треската за злато, остава за цял живот”, признава Йордан Тодоров.

Затова говорят и легендите тук. Преди повече от половин век хитри американци излъгали местните с доста сериозна сума за техника.

“Идват, разхвърлят злато и нашите хора останали очаровани, че има много злато. Техниката струвала 50 милиона и нашите хора дават парите и още чакат да дойде американското оборудване за златодобив в България”, разказва Генчо Вълев.

И днес, въпреки модерните технологии обаче много хора използват старите си сита за търсене на злато в реката.

Още новини

loading...

3 коментара

Вашият коментар

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.