Регион

Още две общини в региона със здравни медиатори

Ивайловград и Стамболово са сред новите общини, в които от 2019 г. ще работят здравни медиатори.

Новите попълнения в тази професия са избрани чрез конкурс, проведен в съответната община. Те ще бъдат обучени от преподаватели във Факултета по обществено здраве към Медицинския университет-София. Обучението се организира за седма поредна година от Националната мрежа на здравните медиатори в партньорство с университета.

В рамките на обучителната програма бъдещите здравни медиатори ще се запознаят с нормативната база и системата на здравни услуги в България, правата и задълженията на пациентите, ще получат информация за основни заболявания. Акцент в обучението е поставен и върху предотвратимите чрез ваксина заболявания, ранното детско развитие, майчиното и детско здраве, семейното планиране.

Придобилите професионална квалификация „Здравен медиатор“ ще работят по различни здравни програми и проекти за ограничаване и профилактика на инфекциозните и полово предаваните болести, намаляване нивата на детската смъртност, с основен фокус – уязвимите групи от ромски произход. Те ще подпомагат провеждането на кампании за повишаване на здравната култура.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button