Хасково

Животновъди искат спешен консултативен съвет за разпределяне на де минимис, иначе протести

Да бъде свикан спешен национален консултативен съвет и да бъдат разпределени бързо и на животинска единица помощи де минимис поискаха представители на животновъдни асоциация на пресконференция в Хасково.

По информация на животновъдите в момента са отпуснати 12 милиона лева за говедовъди и билововъди и 15 милиона лева за овцевъдството. Това не било правилно разпределено, той като овцевъдите миналата година получили средства, а говедовъдите не. Сега животновъдите настояват да получават пари на животинска единица, т.е. на една крава или бивол и 6,5 овце да има еднаква сума, която да бъде поне 100 лева, обясниха Бойко Синапов от Обединението на българските животновъди и Петър Митев от Областния съвет по животновъдство в Хасково. Към момента била определена сума от 80 лева за месодайно говедо от селектирани породи, а за млекодайните не. Затова и те настояват спешно да бъде свикан националния консултативен съвет, а министърът на земеделието Румен Порожанов бързо да отпусне парите.

Средствата са ни нужни веднага, тъй като годината беше тежка откъм климатични условия, няма люцерна и трябват пари, обясни и Мария Степанчева от асоциацията на българските биволовъди. Тя посочи, че изкупните цени на млякото традиционно по това време на годината падат.

Животновъдите обясниха още, че липсва реализация на продукцията им. Много мандри не изкупували мляко, а тази година половината агнета останали непродадени по празниците.

Животновъди

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
13.05.2019 16:13 16:13

Тоя плешивия лижеше гъза на бибитко. Вече не му ли харесва

Back to top button