Хасково

Извиха опашки за безплатно измерване на кръвното в центъра на Хасково

Опашки се извиха по обяд пред пункта за безплатно измерване на кръвното налягане в центъра на Хасково до сградата на кметството.

Здравната кампания се провежда в редица градове на страната и е посветена на Световния ден за борба с хипертонията – 17 май.
Пунктът в Хасково ще работи до 18 часа, като повечето чакащи за измерването на кръвното са възрастни хора. На някои вече беше установено високо кръвно, като те бяха консултирани от специалистите на място. Стойностите на кръвното налягане се измерват с електронни апарати, снабдени с AFIB-технология за откриване на предсърдно мъждене, без ЕКГ. Тази технология е подходящ и сигурен метод за скрининг на асимптомно предсърдно мъждене в домашни условия за профилактика на мозъчен инсулт.

Кръвно

Сърдечносъдовите заболявания остават водещата причина за смърт в света. Заболеваемостта от артериална хипертония за страните от Европейския съюз е между 30-45%. В България сърдечносъдовите заболявания заемат първо място като причина за смърт и инвалидизация. По данни на НСИ – проведено европейско здравно проучване за периода 2008-2017 година, заболеваемостта от хипертония при лица над 15-годишна възраст е около 30%. Наблюдава се общо нарастване на случаите, регистрирани с хипертония, и увеличаване на пациенти с високо кръвно налягане в по-млада възраст – 45-65 години, т. е. „подмладяване“ на болестта.

Кръвно

Изследванията показват и увеличаване процента на регистрирани пациенти с предсърдното мъждене. Това е най-честата аритмия вследствие на високо кръвно налягане, която повишава риск от мозъчен инсулт от 3 до 5 пъти, води до когнитивни нарушения, учестява и влошава сърдечната недостатъчност. Мозъчният инсулт сам по себе си е втората водеща причина в целия свят, следваща сърдечносъдовите заболявания, асоциирана с: лоша прогноза, висок процент на рецидив, повишена смъртност и ръст на разходите за здравната система.

Днешната кампания се провежда за 13-ти пореден път по инициатива на Българската лига по хипертония в партньорство с Българският червен кръст, фондация „Национална мрежа Сърце за сърце“, Национална пациентска организация, Асоциацията на студентите медици в България, Асоциацията на студентите фармацевти в България, Център за Спешна медицинска помощ София, Лайънс клуб и др. Надсловът е „Качеството на фокус при оптимален контрол на кръвното налягане“.

Кръвно

Един коментар

  1. Стискат се за 30 лв. да си купят апарат за кръвно, а хвърлят хилядарки през балконите си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button