Любопитно

Грамофон с фуния от 1917-а и първия български телевизор в изложба за Нощта на музеите в Хасково

Интересна и носталгична изложба „Звук и картина от вчера“ беше открита тази вечер в Регионалния исторически музей в Хасково.

Експозицията е за Европейската нощ на музеите и цели да върне духа на времето. Сред експонатите са френски механичен грамофон с фуния от 1917 г., български радиоприемник „Адмиралъ“ от 1939 г., радиоприемник „Христо Ботев“ от 1953 г., „Кристал“ – първият български широкоекранен телевизор, произвеждан от 1963 г. Има показани и плазмени телевизори от нашето съвремие. Изложбата беше открита от уредниците Веселина Узунова и Милен Вълчев.

Музей

Обособен е и кът, напомняща атмосферата на социалистическия уют. Много от посетителиите бяха върнати в младостта и детството си.

Беше прожектиран и филмът „Кутия за мечти“, посветен на 60-годишнината на БНТ. Идеята е да се припомни какво ни е дала телевизията в златните си години.

Най-нетърпеливите посетители бяха децата, които оцветяваха пана със стилизирани български шевици. Творбите им бяха съединени в лапидариума на музея, където се образува голяма шарена черга.

Европейската нощ на музеите и галериите се отбелязва у нас от 2005 г. Идеята е най-широк кръг да се докоснат до експонатите и творбите, които музеите и галериите показват, и до техните послания.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button