Инициатива на Регионалната библиотека е номинирана за европейска награда

Любопитно

Проектът „Хасково и Одрин – културно-исторически маршрути“, изпълнен от Регионалната библиотека „Христо Смирненски“ в Хасково, е сред претендентите за наградите RegioStars, връчвани от Европейската комисия.

Целта на наградите RegioStars е да се насърчат добри практики в областта на регионалното развитие и да се представят оригинални и иновативни проекти, които биха могли да привлекат и да вдъхновяват други региони. Отличията REGIOSTARS се присъждат на проекти в пет тематични категории. Хасковският проект е в категория „Насърчаване на цифровата трансформация“.

Партньор на библиотеката беше Фондация на Тракийски университет Одрин. Проектът се базира на идеята за запазване и популяризиране на културно-историческото наследство на транс-граничния регион чрез дигитализиране и използване на съвременни технологии, припомня директорът на библиотеката Кирилка Страшникова.

Както писа Haskovo.info, бяха обработени пощенски картички от Хасково и Одрин, снимки на събития и известни местни личности, културни и исторически забележителности. Дигитализирани бяха стари издания на местни вестници, списания, книги. Издирени и представени бяха и традиционни местни кулинарни рецепти. Създадена беше интернет платформа, където цялата тази информация беше поместена заедно с дигитална туристическа карта на региона и дигиталната готварска книга с илюстрации.

Един коментар по “Инициатива на Регионалната библиотека е номинирана за европейска награда

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.