На Черешова задушница пуснаха два автобуса до гробищата в Димитровград

Регион

Черешова задушница се отбелязва винаги в събота срещу Петдесетница, която е тази неделя.

Задушницата е свързана с прибирането на душите на всички покойници, които са били на свобода след Велики четвъртък. На този ден в църквата се измолва прошка от Бога за покойниците.

На Черешова задушница християните посещават гробовете на близките си, почистват ги, прекадяват, преливат ги с вода и с червено вино. Запалват свещ и раздават житото, хляба и първите череши, дали името на тази панихида.

В Димитровград през целия ден ще се движат два автобуса, които да обслужват пътниците до Стария и Новия гробищен парк. Първият автобус тръгва в 8:30 часа от спирката пред църквата „Св. Димитър“. Гробищните паркове са обезпаразитени и подготвени за високата посещаемост, която се очаква. Подготвена е ритуална маса със съответен фон от траура музика, съобщават от общината.

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.