Любопитно

Уникални пейки със стихове красят Свиленград

Уникални художествени пейки допълват един от най-привлекателните за жителите и гостите на Свиленград район около стария мост на река Марица, до библиотеката, съобщават от общината.

Това са три пейки във вид на разтворени книги с изписани на тях стихове и отпечатани изображения на свързани със Свиленград личности и исторически обекти.

Пейки

Стихотворението, посветено на Свиленград от патриарха на българската литература Иван Вазов и неговият лик красят едната от пейките. До него е изобразено Червеното училище тук, където е учителствал младият поет през 1872-1873 година. Свиленградският забележителен поет и почетен гражданин Ивайло Балабанов е представен със стихотворението си „Принос към европейската история“, а към него е отпечатана снимка на връх Шейновец, свързан с освобождението на града през 1912 г. Всеучилищният химн на Стоян Михайловски „Върви, народе възродени…“ и ликовете на братята Кирил и Методий красят третата пейка-книга. И трите пейки са разположени с изглед към река Марица и 500-годишния каменен мост.

Пейки

Новите пейки са изработени в Бургас, където за първи път бяха поставени подобни за 24 май. Идеята се харесва на кмета Георги Манолов и заедно със съпругата му ги поръчват за Свиленград. След изработката им те са дарени на общината от фирма с управител Елена Манолова. Стойността на дарението е 2 583 лв.

Пейки

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button