Хасково

Христо Христов: Човешкият образ е смилан в концлагера „Белене“

„Човешкият образ е смилан в концлагера „Белене“. Да запазиш човешкия си образ тогава е било героизъм“, каза журналистът Христо Христов на откриването на пътуващата изложба „Свидетели: Памет за концлагера „Белене“ в Регионалния исторически музей в Хасково.

Изложбата е посветена на 70 г. от откриването на лагера, който е функционирал до 1987 г. Експозицията откри директорът на музея Пенко Добрев, който каза, че през „Белене“ са преминали и десетки от региона. Част от тях дойдоха и на изложбата. Христов посочи, че за пръв път комунистическият режим ще се изучава в учебниците по история. Той допълни, че Хасково е 11-ят град, в който гостува експозицията.

Изложба
Христо Христов

Изложбата е инициатива на фондациите „Остров Белене“, „Истина и памет“ и Културен център „Евгений Босилков–Белене“. Целта на пътуващата изложба е да запознае общесвеността в България със събития станали по време на тоталитаризма в най-големия лагер за политически противници на комунистическия режим, за да бъдат извадени от забравата. Акцентът на изложбата е върху съдбите на жертвите и техните спомени.

Изложба

По-късно се проведе кръгла маса с участието на съставителя на изложбата.

Показват изложба за концлагера „Белене“ в хасковския музей

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button