Честит празник, Хасково! Литургия, почетни граждани и концерти в програмата

Любопитно

8 септември – Рождество на Пресвета Богородица се чества като празник на Хасково от 1993 г. с решение на общинския съвет.

Богородица се счита за покровителка на града още през Възраждането, когато с общия труд и средства на жителите на града е построена църквата, носеща името й. Символ на Хасково е и монументът на Божията майка, който е открит през 2003 г. Той е вписан в книгата на рекордите „Гинес“ като най-високата статуя на Дева Мария в света.

Празничната програма започва в 8:30 часа в църквата „Успение на Св. Богородица“ с тържествена литургия по случай Рождество Богородично. В 9 часа на площад „Общински“ ще има тържествен ритуал по издигане на Националното знаме.

В 9:30 часа на улица „Патриарх Евтимий“ 2 продължава националният турнир по бридж. От 10 часа в спортна зала „Юнак“ е първият турнир за най–малките гимнастички на възраст 5 – 7 г.

В 10 часа на площад „Свобода“ започва инициативата „Стара хартия за нова книга“, в която с концерт ще се представят талантливите деца и младежи на Хасково.

От 10:30 часа на кортовете на „Юнак“ ще има турнир по тенис за любители за „Купа Хасково“, а пред художествена галерия „Форум“ ще има демонстрация на занаята грънчарство с участието на деца от школа „Колорит“ при читалище „Заря“. От 11 часа в спортна зала „Спартак“ продължава международният турнир по хандбал за купа „Вълчо Даскалов“ за юноши и девойки до 14 г.

В 11:30 часа пред театър „Иван Димов“ концерт ще изнесе духовият оркестър при община Хасково. На обяд в театъра ще се проведе церемонията „Почетен гражданин на Хасково“ с участието на „Тримата тенори“.

В 17 часа на площад „Свобода“ е детският спектакъл „Зъбчо в света на усмивките“, като ще има и празнична торта.

Концертната програма на площадка „Спартак“ започва в 19 часа с фолклорните танцови ансамбли „Китна Тракия“, „Южняци“, „Хасково“ и „Златна Тракия“ с участието на гайдарска школа при Младежкия център. От 20 часа е концертът на квартет „Интро“, а от 21 часа е Васил Найденов с бенд. Празничните фойерверки са от 22:30 часа.

3 коментара

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.