КНСБ с подписка и в Хасково за увеличаване на заплащането за извънреден труд

Хасково

В Хасково започна подписка сред работещите, както и сред гражданите, за увеличение допълнителното заплащане на нощния труд, за ограничаване на неговото полагане само в производства с непрекъсваем производствен процес. Това съобщи Веселин Тодоров, областен координатор на КНСБ в Хасково.

Подписката ще настоява за промяна в механизма за сумираното изчисляване на работното време и гарантиране на реалното отчитане и заплащане на извънредния труд. Целта е до края на годината да съберем 100 000 подписа с икане заплащането на нощния труд в индустриалния сектор да бъде функция от минималната работна заплата, подчерта вицепрезидентът на КНСБ Пламен Нанков.

Подписката е част от проекта на КНСБ „Парламент на работеща България“. Целта е да се създаде дискусионен форум в цялата страна на представители на наемния труд и свободни професии, които нямат представителство за защита на трудовите и осигурителните им права. Сега само 25 на сто от работещите членуват в синдикати и това е ниско представителство за национално проучване.

Две са основите теми, които ще бъдат изследвани – стрес и тормоз на работното място, както и присъствие в социалните мрежи по повод и във връзка с труда. КНСБ смята, че е необходима регулация на социалните мрежи в работно и в извънработно време.

Последни данни сочат, че през работната седмица у нас работещите използват социалните мрежи най-често между 13 и 15 часа. Големи западни фирми имат свои правила за използването на социалните мрежи – кога и какво може да публикуват служителите в личните си профили, докато са на работа. Този въпрос у нас досега не е бил предмет на законодателството ни, докато във Франция и скандинавските страни са го облекли в законови текстове или като част от колективните трудови договори. Това поясниха представителите на КНСБ на днешната среща с участието на нечленуващи в синдикати, работодатели, държавни институции и неправителствени организации.

6 коментара

  • А 10 -часовия работен ден включително и събота до обяд. Там какво правим. А. Дейност отчитаме

  • Ами нищо. Пуснахме си командировъчни до Хасково, снимаха ни, сега ще направи една софра и ще си ходим

  • КНСБ вие сте подлоги на всички партий и правителства.От вас НКС.Само плямпате небивалици.Аз съм за закриване на КНСБ.От тия подлоги няма никаква полза.

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.