Любопитно

35 млади цигулари от 6 държави на международния конкурс в Хасково

35 млади цигулари от 6 държави ще участват в международния конкурс в рамките на 44-ти Музикални дни „Проф. Недялка Симеонова“ в Хасково, съобщиха на пресконференция в общината.

Събитието, организирано от община Хасково ще се проведе от 18 до 20 октомври. Официалното откриване на конкурса е в 12:30 часа в театър „Иван Димов“, когато ще бъде изтеглен жребият за участниците в четирите възрастови групи. Най-малката цигуларка е 5-годишната Тереза Терзийска от Пловдив. Общият награден фонд е 6 900 лв.

Пресконференция

Цигуларите са от Молдова, Русия, Холандия, Словакия, Сърбия и България. Те ще бъдат оценявани от авторитетно жури с председател проф. Стефан Камиларов – преподавател по цигулка в Университета по музика и сценични изкуства във Виена, Австрия. Членове са проф. Галина Буйновски – преподавател в музикален лицей „Чиприян Порумбеску“, Кишинев и заслужил артист на Молдова, Мила Георгиева – концертмайстор на Симфоничния оркестър на радио Щутгарт, Германия, Мичо Димитров – концертмайстор на Оркестъра на Държавна опера – Пловдив, Румен Джуров – държавен експерт в Дирекция „Сценични изкуства и художествено образование“ към Министерство на културата.

На 20 октомври от 16 ч. ще се състои Церемония по награждаване на участниците и галаконцерт на лауреатите на Международния конкурс за цигулари.

На 18 октомври от 11:30 часа в театъра ще бъде открита изложба на Мичо Димитров. От 19 часа в читалище „Заря“ ценителите на класическата музика ще имат възможност да чуят концерт на Камерен оркестър Хасковo със солисти: Мила Георгиева и Зорница Иларионова – цигулка и диригент Цанислав Петков.

На 19 октомври от 19 часа отново в „Заря“ ще е концертът на оркестъра на Държавна опера – Пловдив. Солист – Мичо Димитров, диригент – Диан Чобанов, концертмайстор – Милена Липова.

Входът за всички събития е свободен.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button