Харманлийско училище в програмата „Роботика за България“

Любопитно

15 училищни отборa по роботика ще бъдат създадени в 13 населени места у нас благодарение на програмата „Роботика за България“. Сред тях е и ОУ „Иван Вазов“ Харманли.

Одобрените са избрани след конкурс. Програмата е разработена по идея на дъщерната фирма в България на световен софтуерен лидер и се реализира в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи“.

Ангажираните учители ще получат специализирано онлайн обучение, подкрепа относно правилата на състезанието First Lego League за конструиране и програмиране на лего роботи, оборудване за дейността на един отбор по роботика и възможност за участие във финалното състезание в края на учебната година. В него учениците демонстрират знания и умения в областта на физиката и математиката, алгоритми и алгоритмично мислене, информатиката и информационните технологии, управление и рефлексия.

Роботи

Програмата „Роботика за България“ стартира през 2015 г., а до момента благодарение на нея са обучени близо 150 учители от страната. В програмата са включени над 1000 ученика от 110 отбора в близо 80 училища в 77 села и градове в страната. Участието в отборите по роботика насърчава интереса на учениците към науката и технологиите и им предоставя възможност да работят в екип като истински изследователи.

Миналата учебна година децата от ОУ „Иван Вазов“ в Харманли се класираха на призови места в национални състезания. На състезанието по лего роботика „Робо Сръчко“ в Разград „ITВазовци“ станаха първенци в категорията конструиране. От състезанието „ИТ Знайко“ учениците също получиха награди.

Харманлийското училище е сред финансираните от Министерството на образованието и науката по националната програма „Подкрепа на целодневното обучение на учениците“, припомня Haskovo.info. Сумата се насочва към оборудване на кабинети за занимания по интереси.

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.